Joeban Machiel


Welkom. Ik ben Joeban Machiel Bergs Berning (1976) en sinds 2000 deel ik hier mijn ervaringen over hoe ik het leven (be)leef. En met meer dan 1 miljoen bezoekers en tienduizenden abonnees, is het groter geworden dan ik ooit had durven dromen.

Mijn eerste intentie is om jou hier achter te laten met een ervaring, in plaats van alleen maar nieuwe informatie te geven. Neem het niet zomaar aan als waarheid. Test het uit en onderzoek of het werkt voor jou. In alle gevallen, zelfs de waarheid, als men daarin gelooft, is ooit bedacht. Je moet de waarheid ervaren, niet geloven. Lees mijn artikels als het proberen van een nieuwe jas. Onderzoek of het past en past het niet, gooi het dan weg. En als je meteen begrijpt waar ik over schrijf, dan win je de poedel prijs ;-)

De Bron. Ik herinner me nog toen ik nog een klein jongetje was had ik geen problemen in mijn leven. Problemen bestonden niet. Opeens had ik ze. En veel. Hoe ouder ik werd, hoe serieuzer de problemen werden. Uiteindelijk kostte het me een aantal jaren training in het transformeren van mijn leven te leven zonder problemen. Vroeger had ik ze niet, waarom nu wel? Ik heb ontdekt dat er geen problemen zijn in het leven. Ik bedoel dat letterlijk. Maar 'dat er geen problemen zijn in het leven' betekent niet dat er geen problemen zijn voor mensen. Dit onderscheid heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar hoe wij het leven zelf creëren. 

De oorzaak zijn van de bron...!

Trouwens, is het niet zo dat het enige verschil in problemen die verdwijnen en problemen die blijven bestaan is dat wij maar blijven praten over problemen die blijven bestaan?

Later in mijn leven realiseerde ik me dat ik de routine van het leven kon doorbreken, het tijd-is-geld gevoel kon doorbreken. Ik realiseerde me: IK BEN VRIJ! Wat betekent het om vrij te zijn? Vrij om te kiezen, vrij om mezelf te zijn, vrij om een leven te creëren dat het leven waard is!

Bio. Om bovenstaande ontdekking handvaten te geven begon ik met een training bij Landmark Education in 2002, dit was tevens het begin van mijn coaching curriculum. Daar heb ik alle Core Programs, Communication en het Leaders Program afgerond. In 2006 begon ik aan de bijna twee jarige opleiding Life and Personal Performance Coaching van de Coaching Academy in Londen. Afgerond met een diploma en een accreditatie van de ICF (International Coaching Federation), zo ook een certificering als NLP Master Practitioner.
Ondertussen moest er gewoon gewerkt worden en dat deed ik als fotograaf en creative director bij een gerenommeerd reclame bureau. Andere ervaringen die ik heb opgedaan als Head Coach bij een vooruitstrevend trainingsbureau, waarbij ik aan de wieg heb gestaan van nieuwe cursussen en deze ook gegeven heb aan grote groepen mensen,  de vele trainingen en workshops die ik doorlopen heb, evenals in mijn sport als bergbeklimmer, maken dat ik een expert ben in het bekrachtigen van mensen.

In 2007 ben ik gestart als zelfstandig coach onder de naam BuitengewoonZIJN. Inmiddels hebben duizenden mensen deelgenomen en hun buitengewone capaciteiten vergroot. Inclusief mijn werk voor andere trainingsbureau's, heb ik het buitengewone voorrecht gehad om met meer dan tienduizend mensen te mogen werken.

Mijn visie: "Je bent het beste in, jezelf zijn. Jouw hoogste goed en talent komen volledig tot bloei in een buitengewoon leven."

Een Possibilizer zijn. Wat er echt toe doet is dat wat er is en niet dat wat er had moeten zijn. Dus als je een probleem tegen komt, doorbreek het, denk het om. Omdenken is van een probleem een feit maken. Een krachtige manier van omdenken is possibilizing. Een Possibilizer is iemand die denkt en handelt vanuit mogelijkheden, in elke situatie.

Hoe te lezen. Vaak schrijf ik over een distinctie of wel een verschil maken. En een distinctie is een stuk gereedschap - een tool -, een interpretatie of verhaal die jou kunnen bekrachtigen. Distincties zijn geen 'waarheden'. Zo af en toe word ik verkeerd begrepen of zelfs bekritiseerd voor het presenteren van distincties, omdat mensen het zien als waarheden, als of ze een 'teaching' zijn.

Nee, het is een tool, het is een manier van kijken naar het leven dat een effect creëert. En het effect is geen wanhoop, sterker nog, het is het tegenovergestelde. Alle 'betekenis' die wij hebben gecreëerd verhult de pure vreugde van mens-zijn, en dat wat we zouden hebben gehad als we niet die laag van taal en enorme serieusheid hadden gehad.

Want 'de mens is een betekenis-makende machine'. Dat is wat we doen, we creëren betekenissen, of verklaringen, doelen en reacties. Wanneer we niet weten dat we dit doen, dan gebeurd het vanzelf, maar wanneer we het ons realiseren dat dit is wat we doen - en hebben gedaan sinds onze kindertijd - dan zijn we instaat het meester te worden, je wordt ineens kapitein op je eigen schip in plaats van dat het jou bestuurt.

Alles wat we zijn en doen, komt voort uit onze gedachten. En met onze gedachten maken we onze wereld. We zijn wat we denken.

Het doel. Dus mijn tweede intentie hier is om jou te bekrachtigen in je doorbraken. Maak het verschil en laat de dingen los die jou niet meer van dienst zijn. En als het te moeilijk wordt, vraag om coaching ;-)
 
Alles wat ik hier publiceer zijn eigen creaties. En tot slot, ik heb een transparante relatie met mijn lezers, dagelijks correspondeer ik met hen, dus voel je vrij als je in contact wilt komenBen je benieuwd naar nieuwe artikelen van mij, abonneer je dan. Dank je wel.


Verzorgd door FeedBurner.Ps. Als kind ben ik gediagnosticeerd met dyslexie, daarom hou ik van lezen en schrijven.